„Autonomia de peste 500 km va deveni în curând standard”. Interviu cu Prof. Maximilian Fichtner
Profesorul Maximilian Fichtner este un expert de renume internațional în tehnologia bateriilor. Într-un interviu acordat Volkswagen, el vorbește despre sisteme de baterii îmbunătățite, alternative la utilizarea cobaltului și avantajul climatic al mașinilor electronice.

Spuneți că bateriile electrice ale mașinilor vor face progrese mari în următorii ani. De unde vine această predicție?
Mă aștept la salturi în dezvoltare în două domenii cruciale. În primul rând, în materialele de stocare care absorb energia. Aici se întâmplă mult progres, în special pe partea anodică, unde un compozit din grafit și siliciu ar putea înlocui curând grafitul pur. Deoarece siliciul are o densitate de stocare care este de zece ori mai mare decât grafitul (de aceea este folosit la microchip-uri), conținutul de energie al bateriilor ar crește astfel semnificativ. În al doilea rând, se fac îmbunătățiri la proiectarea bateriei. Mai exact, viitoarele sisteme de baterii ar putea deține semnificativ mai mult material de stocare, păstrând în același timp aceeași dimensiune. Acesta este un factor critic în asigurarea unor distanțe mai lungi.
Care este dezavantajul arhitecturii actuale a bateriilor?
Proiectarea standard actuală produce sisteme de baterii în care materialul de stocare propriu-zis reprezintă doar 25-30% din conținutul total. Restul este reprezentat de carcasă, ambalaj și aditivi. Vom vedea mari progrese aici. Viitoarele sisteme de baterii vor fi proiectate mai eficient și cota de material de stocare ar putea aproape să se dubleze. Acest lucru ar crește conținutul de energie și ar reduce costurile de producție. Sunt destul de sigur că acest lucru va duce la un salt în îmbunătățiri.
Ce rol joacă mult așteptatul acumulator solid?
Bateria solidă oferă opțiunea de a înlocui grafitul de la terminalul negativ cu litiu metalic, ceea ce ar crește intervalul cu 30%, până la 40%. Acesta este motivul pentru care tehnologia este considerată Sfântul Graal al cercetării bateriilor. Văd și oportunități, dar rămân incertitudini, deoarece acumulatorii în stare solidă nu există încă într-o formă industrială. Îmi pot imagina alte întrebări deschise din punct de vedere al costurilor, de exemplu.
Cum vedeți fluctuația prețurilor în viitor pentru bateriile mașinilor electrice?
Bateriile litiu-ion de astăzi au o curbă clasică a costurilor în scădere. Odată cu introducerea unor materiale catodice durabile, cum ar fi fosfatul de litiu-fier, acestea nu au atins încă nivelul important de referință de 100 de dolari pe kilowatt oră de energie electrică. Aceasta este limita magică sub care o mașină electrică devine mai ieftină decât o mașină cu motor cu combustie. . Nu este încă posibil să spunem astăzi dacă sau cât de repede se poate realiza acest lucru cu un acumulator solid.

„Mașina electrică are cea mai mică amprentă de carbon dintre toate tipurile de vehicule din sectorul autoturismelor.”
La ce îmbunătățiri se pot aștepta șoferii de mașini electrice?
Distanțele electrice de peste 500 de kilometri vor fi în curând o chestiune de timp. Chiar și o autonomie de 1.000 de kilometri este posibilă. În general, dezvoltarea vehiculelor este pe drumul cel bun. Pe de altă parte, văd provocări în furnizarea unei infrastructuri de încărcare adecvate. Avem nevoie de o rețea extinsă de stații puternice de încărcare rapidă. Trebuie să le permitem locuitorilor orașului fără wallbox să încarce convenabil o mașină electrică. Și trebuie să standardizăm prețurile atunci când încărcăm pe drum. Mașina electrică are cea mai bună amprentă de carbon din toate tipurile de vehicule din sectorul autoturismelor – prin urmare, ar trebui să ne asigurăm că e-mobilitatea prevalează.
Există adesea critici cu privire la exploatarea bateriei de materii prime cobalt și litiu. Vedeți alternative?
Cobaltul este în prezent utilizat în principal în bateriile de telefoane mobile și notebook-uri, precum și în oțelurile dure și de tăiere. Criticile există nu numai din cauza problemei drepturilor omului, ci și din cauza rezervelor limitate. O alternativă bună este deja disponibilă în fosfatul de litiu-fier, un material rentabil, disponibil în mod durabil și netoxic. Așa-numitul spinel de mangan ar putea fi, de asemenea, o opțiune. Pe de altă parte, nu există încă un înlocuitor convingător pentru litiu. Totuși, consider că situația de aici nu este atât de critică, deoarece rezervele globale de litiu sunt mult mai mari decât cele de cobalt. Și există în prezent alternative la extracția litiului din lacurile sărate.
Fă cunoștință cu primul SUV 100% electric de la Volkswagen. Descoperă Noul ID.4!