Mașini mici, pasiuni mari
În secolul vitezei și al tehnologiei, clasicele modele auto nu s-au demodat. O spun cu foarte multă convingere nu doar colecționarii de mașini la scară 1:1, ci și colecționarii de machete. Despre frumoasa pasiune pentru mașinuțe a celor din urmă, urmează să povestim aici.
În spatele pasiunii pentru mașinuțe există, cu siguranță, o poveste. Fiecare jucărie are o încărcătură emoțională pentru cel în a cărui colecție a intrat; unele au fost primite, altele au fost căutate multă vreme și au fost găsite cu entuziasm prin târguri sau în vitrinele cochete ale magazinelor de lux. Însă, indiferent de traseul lor, toate au fost catalizatorul unei emoții sau chiar al unui vis împlinit.
Este o pasiune frumoasă căreia, la Déjà-vw, evenimentul desfășurat pe 8 octombrie la MIDOCAR Otopeni, i-am oferit atenția cuvenită: am invitat colecționari de machete auto să-și prezinte jucăriile și, astfel, să insufle tuturor pasiunea lor. Nouă iubitori ai istoriei Volkswagen, sprijiniți de Asociația Muzeul Jucăriilor, au conturat expoziția noastră de machete.
În sala cu vitrine s-au perindat, deopotrivă, copii și adulți, s-a zâmbit, s-a exclamat, dar, mai ales, s-au spus povești și s-a călătorit în timp. Generații întregi de broaște și bus-uri, autospeciale în miniatură, machete în ediții limitate, mașinuțe americane, japoneze și europene, toate au fost prezente la Déjà-vw, iar cei nouă expozanți au făcut cunoscută povestea lor.
Din colecția sa de 50 de mașinuțe, Iulia Bâibâță le-a ales cu greu pe cele pe care le-a prezentat în fața publicului. Iar exemplarul cel mai drag ei nu a lipsit: un bus Volkswagen T1 cu care s-a întâlnit în Viena. Printre colecțiile expuse la Déjà-vw a fost și cea a Adrianei și a lui Ludovic. În jur de 300 de machete auto au strâns cei doi în ultimii 15 ani, machete de toate mărimile, unele dintre ele găsite peste mări și țări, altele pe meleaguri mioritice, însă doar modele Volkswagen Aircooled. Gabriel Efimov ne-a încântat privirile cu multe exemplare speciale din colecția sa de aproximativ 80 de machete, împărțită în patru mari categorii: machete la scară 1:18, machete Aircooled Porsche, machete Aircooled Volkswagen și colecția de coupé-uri Volkswagen Golf. Și George Tănase a expus la Déjà-vw o parte dintre cele 50 de mașinuțe pe care le deține. Colecția lui Radu Mihail Georgescu a început cu un Volkswagen 1600 TL roz metalizat, căruia i s-au alăturat alte 129 de modele americane, japoneze și replici din grupul VAG. Constantin Lira deține 50 de machete, majoritatea bus-uri și broscuțe Volkswagen Aircooled, de la scara 1:87 până la 1:24. Ionel Mușat se mândrește cu o colecție pe cât de numeroasă, pe atât de variată. Dintre cele 500 de machete, cu totul deosebite sunt, însă, două mașinuțe Volkswagen T5, un SMURD și o Ambulanță, parte dintr-o colecție limitată. Liviu Hurmuzache, aka Pac, are în jur de 200 de machete, majoritatea modelele clasice Volkswagen. L-am întrebat, dacă ar fi să numească cea mai importantă jucărie, dintre toate, care ar fi aceea? Un Volkswagen Type 3 Variant a fost ales. Cele aproximativ 400 de machete adunate de Ovidiu Bouaru sunt, în majoritate, broscuțe și bus-uri la scară 1:43 și 1:72. Ne-a arătat, însă, cu mândrie, și câteva mașinuțe lansate în ediție limitată, care-i completează colecția.
Dacă ar fi să găsim un numitor comun tuturor colecționarilor prezenți la Déjà-vw, acela ar fi pasiunea pentru mașinile și istoria Volkswagen. Unii dintre ei și-au descoperit mai devreme, alții mai târziu această pasiune, însă, în viața fiecăruia dintre ei mașinutele ocupă un loc special.
Una dintre laturile frumoase ale acestui hobby este lipsa limitelor. Și, deși este o pasiune costisitoare, valoarea unei colecții nu poate fi măsurată doar în bani. Este atât de multă încărcătură emoțională, încât, vitrina cu mașinuțe îi poate schimba complet colecționarului starea de spirit chiar și după o zi grea.
Este o pasiune care începe cu o mașinută, dar nu se știe niciodată câte alte zeci, sute sau chiar mii îi vor fi alăturate. Bruce Pascal este unul dintre cei a căror colecție a atins un număr impresionant de exemplare. Proprietar al unei vaste colecții Hot Wheels, faimosul american povestește că a primit prima mașinuță la vârsta de șapte ani și de atunci a continuat să-și dezvolte această pasiune. Acum, deține peste 3500 de mașinuțe, inclusiv 175 de prototipuri unice. Colecția sa include și cea mai valoroasă mașinuță Hot Wheels din lume, estimată la 150,000$: Volkswagen Rear-Loading Beach Bomb în culoarea roz.
În clipul de mai jos Bruce Pascal își prezintă întreaga colecție de mașinuțe Hot Wheels, dar și povestea pasiunii sale.
Ne bucurăm să știm că, într-o lume atât de mare, mașinile mici nu trec neobservate. Dar, mai ales, ne bucură faptul că în jurul lor se naște o frumoasă pasiune, pe care niciodată nu este „prea târziu” să o dezvolți.