MIDOCAR sustine Caravana Mestesugurilor

IMG_1649-e1362573160835
0

MIDOCAR sustine Caravana Mestesugurilor

MIDOCAR se alatura proiectului cultural „Lut Ars” si sustine prezervarea comunitatilor de mestesug traditional.

La sfarsitul anilor ’80 la Piscu, in judetul Ilfov, ardeau regulat 120 de cuptoare de olarit. Astazi mai ard ocazional doar 5, fapt datorat importului masiv de vesela moderna. Prin proiectul finantat de Fondul Cultural National si de Fundatia Aldea-Tudorache si dezvoltat de Asociatia Gaspar, Baltasar si Melchior in parteneriat cu Muzeul Taranului Roman si revista Igloo, MIDOCAR se alatura echipei organizatorice prin marca Volkswagen Autovehicule Comerciale.

In cadrul demersului  sustinut de MIDOCAR, organizatorii proiectului „Lut Ars” incearca sa mentina in viata traditia Piscului, fost sat de olari, un loc care a trait din timpuri stravechi din mestesugul lutului. Proiectul se extinde cu o serie de  „Caravane ale Mestesugurilor”, atelaj mobil continand mai multe ateliere de mestesug: olarit, tesut, fier forjat.
O autoutilitara Volkswagen T5 Doka va fi transformata pentru a servi acestui atelier de mestesug mobil. Caravana va participa la diferite evenimente in scopuri cultura-educative, in zona Bucuresti-Ploiesti, dar si in alte locuri unde va fi chemata, cu scopul de a crea o punte de comunicare intre comunitatea de olari si spatiul urban. In cadrul proiectului, fundatia va organiza workshop-uri si demonstratii pentru companii multinationale.

IMG_1649

Proiectul „Lut Ars” a fost initiat de familia Scripcariu, in anul 2007.
Sculptorul Virgil Scripcariu este autor al lucrarilor „Arca lui Noe”, situata pe Bulevardul Gheorghe Magheru din Bucuresti (in fata librariei Carturesti), al fantanii cu sculptura „Maternitate” (din piata Arthur Verona), precum si al proiectului-manifest 412×4 COPACI DE PLANTAT, expus la MNAC si pe care l-am sustiunut, incepand cu anul 2010, in showroom-urile MIDOCAR. Lucrarile lui Virgil Scripcariu sunt frecvent expuse in cadrul expozitiilor internationale de creatie.
Proiectul „Arca lui Noe” a castigat aprecierea organelor comunitare europene si a fost expus in curtea Muzeului de Arta de la Bruxelles.

Asociatia Gaspar, Baltasar si Melchior  initiaza proiecte de educatie, activitati artistice, arta contemporana, arta traditionala, patrimoniu, cercetare in zona istoriei si a istoriei artei, schimburi culturale, fiind, printre altele, membra a delegatiei care a reprezentat Romania la Targul de carte de la Londra 2012 unde a si fost responsabila de amenajarea standului alaturi de Institutul Cultural Roman.

Cu ocazia acestui parteneriat, MIDOCAR se alatura organizatorilor in vederea reconstruirii identitare a comunitatii Piscu si a comunicarii acesteia cu exteriorul. Proiectul „Lut Ars” urmareste ca Piscu sa redevina un loc de creatie a artei populare romanesti si o sursa de venit pentru membrii comunitatii.

 

Style Selecteazăor

Primary Color

Color 1

Body Color

Light Color

Button Background

Button Background Hover

Color Custom 1

Color Custom 2