John Muir, un inginer mecanic Volkswagen cum nu s-a mai intalnit!

BajaBug
0

John Muir, un inginer mecanic Volkswagen cum nu s-a mai intalnit!

29.08.2012

John Muir a fost, fara indoiala, unul dintre cei mai influenti si carismatici sustinatori ai marcii Volkswagen. Aceasta este o poveste despre cum Volkswagen a modelat comportamentul intelectualilor anilor ’70, oferindu-le ceea ce nimeni nu reusise pana atunci: o noua viziune si un nou stil de viata.

De profesie inginer aerospatial, Muir s-a simtit dintotdeauna marcat de motoarele produse la fabrica din Wolfsburg. Acesta a fost si motivul pentru care, in anii ’60, sub presiunea curentului hippie si al sustinerii de care acesta beneficia din partea Volkswagen, Muir a parasit domeniul aerospatial pentru a adopta stilul de viata care il definea cel mai bine, unul care sa ii permita sa se dedice trup si suflet pasiunii pentru modelele Beetle si Transporter.

Descendent al naturalistului John Muir Senior, inginerul Muir a lansat in anul 1969 volumul How to Keep Your Volkswagen Alive; A Manual of Step-By-Step Procedures for the Compleat Idiot”, o carte despre generatia anilor ’60-’70 si masina ideala a acestora: Volkswagen Beetle. Cartea este un veritabil manual de satira si totodata un ghid pentru ca si cei mai ne-experimentati posesori de Volkswagen sa isi insuseasca istoria si particularitatile acestor masini.

Muir a fost un tip complicat si imprevizibil care a observat si a descris evolutia marcii Volkswagen pornind de la analiza culturii, a reglementarilor legislative si a jocurilor politice ale epocii. De la tratate de aerospatiala, a ajuns sa publice in cadrul propriei edituri un manual filosofic de reparatii auto, a carei prime editii a depasit doua milioane de exemplare vandute. A ramas in istorie drept una dintre cele mai de succes carti lansate in regie proprie, iar pana in anul 2001 au fost re-editate 19 editii ale cartii, care acum face parte din colectia de „biblii auto” ale impatimitilor Volkswagen.

Succesul cartii a fost determinat de nonsalanta comunicarii, dar si de grafica abordata. Capitolele au fost foarte bine reprezentate de artistul grafic Peter Aschwanden, ale carui ilustratii detaliate erau pline de umor si se potriveau ca o manusa stilului liber de exprimare al scriitorului.

Dupa stabilirea in Sante Fe, New Mexico, Muir a deschis un mic butic auto caruia ii dedica tot timpul si  de care se desprindea doar atunci cand mergea in vizita la alti mecanici, sa cerceteze cat de bine isi faceau meseria.
In buticul lui, puteai gasi orice legat de marca auto nemteasca: de la postere, tricouri inscriptionate si carti, pana la casete cu inregistrari audio ale primelor motoare pe racire cu aer Volkswagen.

Curios este ca John Muir nu a detinut niciodata un model Volkswagen, dar a lasat in urma o mostenire care, chiar si in anul 2010, se vindea in 20.000 de exemplare!

 

Sursa articolului: BigBlueVw.com

Style Selecteazăor

Primary Color

Color 1

Body Color

Light Color

Button Background

Button Background Hover

Color Custom 1

Color Custom 2