Sfaturi pentru sezonul rece

imag-sfat-rece
0

Sfaturi pentru sezonul rece

1. Temperatura limita de filtrabilitate a carburantului

Cand temperaturile scad, proprietarii masinilor Diesel se pot confrunta cu pierderea puterii motorului autovehiculului. De cele mai multe ori, cauza acestei probleme este atribuita filtrelor umede care ingheata; insa, in realitate, problema este combustibilul din rezervor.
Toti combustibilii Diesel contin parafina, substanta care, la temperaturi variind intre -7 si -28 de grade Celsius, se cristalizeaza pe filtrele de combustibil si blocheaza alimentarea motorului cu carburant. Ocazional, parafina din motorina poate cristaliza si de la +5 grade Celsius in jos.
Va recomandam sa optati pentru combustibili cu temperatura limita de filtrabilitate (TFL) adecvata vremii reci, mai mica cu minim 5 grade fata de temperatura atmosferica.

2. Anvelopele

In cazul in care autoturismul dumneavoastra este dotat cu anvelope „All Season”, puteti sa le folositi si iarna, daca nu sunt prea uzate. Limita legala este de 1.5 mm (daca masurati cu un subler adancimea profilului, in partea cea mai uzata, nu trebuie sa fie mai mica de atat).
Sfatul nostru este sa folositi anvelope de iarna care dau cele mai bune rezultate.
Puteti schimba anvelopele de vara cu cele de iarna, pe aceleasi jante, insa cel mai bine este sa aveti „roti de iarna”, incluzand si jantele. Daca este necesar sa va echipati cu lanturi, este bine sa stiti ca folosirea lor pe drum uscat duce la uzuri ale anvelopelor si ale echipamentelor suspensiei si directiei.

3Bateria este mult mai solicitata iarna, pornirea motorului necesitand un curent de 2-3 ori mai mare decat vara. Nu trebuie pornite simultan instalatia audio, degivrarea, aeroterma climatizarii pe viteza maxima, luminile, stergatoarele. Pe frig intens, daca s-a depasit -8°C, este bine sa aprindeti farurile pentru cateva minute pentru a „incalzi” bateria, inainte de a actiona demarorul. Nu tineti consumatorii activati, cu motorul oprit, decat daca este strict necesar.
Pentru motoarele diesel, tineti cont de avertizorul de „bujii incandescente” din bord. Nu incercati pornirea motorului inainte de stingerea acestui indicator. Daca este foarte frig, dupa stingerea indicatorului, luati contactul si puneti-l din nou; dupa stingerea a doua oara a indicatorului de „bujii incandescente”, actionati demarorul.

4. Antigelul
Intretinerea normala a masinii in service include si verificarea antigelului, totusi, e bine sa verificati nivelul lichidului de racire din vasul de expansiune. Daca, intr-o situatie de urgenta, ati completat cu apa, e cazul sa verificati densitatea antigelului din motorul dumneavoastra. Acest lucru se face cu motorul rece.
Nu turnati niciodata antigel sau apa rece in circuitul de racire al motorului fierbinte.
Verificati periodic temperatura motorului. Daca observati ca temperatura este scazuta si, cu cat mergeti mai repede, temperatura scade, termostatul este defect si trebuie sa mergeti la service.

5. Instalatia de climatizare
Filtrul de polen trebuie sa nu fie colmatat (infundat), reducand circulatia aerului.
Daca masina e prevazuta cu rezistente de incalzire a parbrizului, verificati functionarea lor.
Folositi-le numai cand parbrizul este inghetat si numai cu motorul mergand.
Nu lasati instalatia de ventilare sau climatizare sa functioneze cu motorul oprit.
Nu lasati degivrarea lunetei pornita mai mult decat este necesar. Consumul electric al acestor rezistente este mare si descarca bateria.

6. Broaste, incuietori, manere, geamuri electrice – toate acestea devin o problema pe frig, mai ales combinat cu umezeala. Daca folositi cheia pentru a descuia masina, pulverizati spray sau turnati solutie speciala impotriva inghetului broastelor. Procedati astfel seara, cand ati ajuns acasa, cand masina este calda. Daca insa observati ca nu puteti invarti cheia in broasca, nu fortati. Incercati sa incalziti cheia in mana, sau apropiind-o de o bricheta aprinsa si incercati din nou deschiderea. Cea mai eficienta metoda este folosirea unui spray.
Daca aveti sistem de inchidere centralizata cu telecomanda, verificati functionarea sistemului asupra tuturor usilor si capotelor. Este bine sa pulverizati spray siliconic asupra chederelor, cu usile deschise -astfel, evitati inghetarea si „lipirea” usilor de chedere, la frig. Tineti seama ca toate mecanismele inchiderii centralizate functioneaza mai greu la frig.
Urmariti prezenta ghetii pe geamurile laterale prevazute cu macara electrica. Daca observati ca geamul este blocat de gheata, nu actionati comanda de deschidere, sau daca ati actionat-o si observati ca geamul nu se poate deschide, nu persistati! Asteptati incalzirea geamului, dupa ce climatizarea a ajuns la o temperatura de lucru, gratie incalzirii motorului.
Este bine sa ajutati dezghetarea, folosind o racleta de plastic. Nu folositi alte obiecte, veti zgaria geamul, vopseaua usii, chederele, etc.
Este bine sa folositi dezaburirea parbizului care face apel la instalatia AC frigorifica, chiar in timpul iernii. Parbrizul va fi dezaburit mai rapid, iar instalatiei compresorului frigorific, ii face bine pornirea din cand in cand, chiar in timpul iernii.

7. Stergatoarele de parbriz sunt iarna victimele ghetii. Cand actionati maneta de pornire a stergatoarelor, motorul electric al mecanismului este activat si sta sub tensiune, pana cand stergatoarele realizeaza miscarea lor obisnuita. Daca aceasta miscare nu are loc din cauza blocarii stergatoarelor pe parbrizul sau luneta inghetate, motorul va sta alimentat in permanenta neputand insa sa se invarta. Acest lucru duce la posibila distrugere a motorului electric. Mai neplacut este ca nu sunteti avertizati despre ceea ce se intampla. De aceea, inainte de a intra in masina, verificati daca stergatoarele sunt inghetate sau sunt libere sa se miste pe parbriz. Asigurati-va ca lamelele sunt dezlipite de geam si ca, in miscarea lor de rotatie pe parbriz, nu intalnesc zone taioase de gheata.

8. Frana de mana
Este bine sa nu folositi frana de mana cand sunt temperaturi scazute. Puteti avea surpriza neplacuta a inghetarii cablului si a imposibilitatii eliberarii franei de mana, a doua zi, dimineata, cand vreti sa plecati de pe loc. De obicei, este suficient sa lasati masina in treapta a 1-a sau a-2-a. Daca masina este parcata in panta, puteti sa va folositi de bordura, bracand rotile, astfel incat tendinta de a pleca la vale este impiedicata de rotile bracate, care se sprijina in bordura(daca parcati la vale, pe partea dreapta a drumului, cu fata spre coborare, puteti roti volanul spre dreapta, iar daca parcati inpanta, cu fata spre urcare, puteti roti volanul spre stanga)

9. Spalarea masinii trebuie evitata daca este urmata de o stationare sau parcare in frig. Dupa spalare, masina trebuie uscata la curent de aer cald, apa din incuietori poate sa inghete, usile/capotele se pot lipi de chedere, etc.

Pe langa cele de mai sus e bine sa mai faceti unele verificari, pe care nu le-ati facut in service:
– articulatii, pivoti, burdufe planetare, amortizoare, placute de frana, saboti de frana, cursa
pedalei de ambreiaj si orice zgomot sau joc pe care il simtiti sau il auziti, nou aparut
– ulei motor (pentru frig-semisintetic sau sintetic)
– antigel (la densitate corecta pentru temperatura la care ne asteptam)
– starea curelei de distributie (daca este pe curea) si a kit-ului de distributie (role, intinzatoare,
etc)

Constructorul recomanda schimbarea curelei la intervale specificate. Daca nu stiti care sunt acestea, 60.000 km este universal acceptata de producatorii de curele de distributie. Costurile acestei schimbari sunt mult mai mici decat costurile pieselor ce trebuie schimbate in cazul ruperii curelei, ceea ce antreneaza distrugerea unei bune parti din motor (in special lamotoarele diesel).

Daca aveti motor diesel, verificati starea bujiilor incandescente. Daca observati ca la frig motorul nu porneste egal, ci merge „in 3” sau „in 2” , inseamna ca una sau doua bujii incandescente sunt intrerupte. Daca este asa, schimbati tot setul, veti fi scutit de neplaceri.

Daca motorul pe benzina nu porneste egal, verificati bujiile, fisele, instalatia de aprindere, inlocuiti filtrul de benzina.

Verificati sistemul de incarcare electrica a bateriei; aceasta include verificarea curelei alternatorului (sau a accesoriilor). Verificati instalatia de iluminare, inlocuiti becurile arse.

Style Selecteazăor

Primary Color

Color 1

Body Color

Light Color

Button Background

Button Background Hover

Color Custom 1

Color Custom 2